”Geef mij maar de illusie
Van een vrouw die ik niet ken
Ik hoor haar stem alleen voor mij
De rest denk ik erbij”

Stef Bos "Radio"

Mijn allereerste radiokreet was Haile Gebrselassie! In het ochtendnieuws van 6u op Studio Brussel. De man had een Olympische medaille gewonnen en ikzelf ook - vond ik - wegens het (na héél lang oefenen) foutloos uitrollen van die naam. Later bij Radio 1 heb ik nog Einstürzende Neubauten*, Doudou Ndiaye Rose** en Shoko Asahara*** getackeld en is de radioliefde tot volle wasdom gekomen. Met als persoonlijk hoogtepunt mijn radiokindje Dito, een dagelijks cultuurmagazine op Radio 1.

Voor Radio 1 heb ik verschillende programma’s gepresenteerd : Pili Pili, Cucamonga, Rang 1, de Melkweg, Buiten Westen, het Concertgebouw, Eldorado en Brood & Spelen.
Stacks Image 120

En misschien heb ik je ‘s nachts wel in slaap gesust, of je gezelschap gehouden tijdens een nachtelijke rit, in de jaren dat ik Nachtradio presenteerde.

Ik werkte ook 3 jaar voor Nostalgie, waar ik het het weekendprogramma voor mijn rekening nam.

Radio maken is gewoon heel leuk werk. De hoofdtelefoon stevig op je oren gedrukt, helemaal opgaan in een intiem gesprek, of mee neuriën met de muziek in je hoofd en daar een mooi of grappig verhaaltje bij verzinnen. Zoals ik al zei, ik hou van de radio.

* een in 1980 in West-Berlijn opgerichte Duitse avant-gardistische performancegroep.
** een Senegalese drum-componist, muziekpedagoog en bandleider.
*** het brein achter de aanslag met het gifgas sarin in de metro van Tokio in 1995.